SHTATË (7) GJËRA QË MBLLOJNË PORET TUAJ DHE SHKAKTOJNË AKNE

Poret: Ne të gjithë kemi këto hapje të vogla në lëkurën tonë për çlirimin e djersës dhe vajit, por për disa njerëz, ato mund të jenë më temperamente se të tjerët. Ose, më mirë, poret e bllokuara ndodhin më shpesh tek disa prej nesh sesa të tjerëve. Poret e bllokuara ndodhin kur vaji nuk rrjedh ose nuk mund të rrjedhë nëpër to siç duhet, shpjegon dermatologia e certifikuar nga bordi Geeta Yadav, MD. “Në mënyrë tipike, kjo shkaktohet nga mbiprodhimi i vajit që më pas bllokohet nga qelizat e vdekura që nuk janë derdhur siç duhet nga rreshtimi i poreve. Makiazhi, papastërtitë dhe/ose përbërësit komedogjenë gjithashtu mund të bllokojnë poret dhe të parandalojnë rrjedhjen e vajit nëpër të”, thotë ajo.

Comedogenic është në thelb një fjalë për bllokimin e poreve, dhe ndërsa këto lloj përbërësish nuk janë shkaku i vetëm i akneve dhe shpërthimeve – ka disa faktorë – ata sigurisht që nuk do ta ndihmojnë situatën. “Përbërësit që bllokojnë poret e bëjnë shumë më të mundshme që të krijohen puçrra,” thotë dermatologia e certifikuar nga bordi, Rachel Nazarian, MD. “Në dikë që ka lëkurë natyrale të yndyrshme ose që ka bakteret që shkaktojnë aknet, përdorimi i këtyre përbërësve është si të shtoni gaz në zjarr. Është një kombinim i rrezikshëm që mund të përkeqësojë aknet dhe të shkaktojë shpërthime të vazhdueshme.”

Fotot e diskutueshme sportive që kaluan kufirin e mirësjelljes

Pra, çfarë e bën saktësisht një përbërës që të bllokojë poret tuaja? Përgjigje e gjatë, shkurt: Ne nuk e dimë me siguri. “Komedogjeniteti nuk është kuptuar plotësisht,” thotë Yadav. “Në disa raste, përbërësit mund të ndërveprojnë keq me sebumin tuaj, duke e bërë atë më të trashë, ndërsa përbërësit e tjerë janë shumë të trashë që sebumi të kalojë”. Deri në atë pikë, përbërësit që bllokojnë poret janë zakonisht okluzivë, shton dermatologia e certifikuar nga bordi Melanie Palm, MD. Ata ulen në majë të lëkurës, duke formuar një vulë që përfundon duke bllokuar vajin, veçanërisht kur dikush ka lëkurë të yndyrshme për të filluar. Palm gjithashtu thekson se disa përbërës që bllokojnë poret shtojnë më shumë vajra në lëkurë, duke bërë që qelizat të ngjiten së bashku dhe të ngjiten më fort në vend që të hiqen siç duhet zakonisht nga rreshtimi i poreve.

Tani që e kuptoni pse përbërësit komedogjenë mund të rrisin shpërthimet tuaja, është koha të mësoni se cilat duhet të konsideroni të shmangni në mënyrë specifike. Përpara, lexoni gjithçka rreth shtatë përbërësve që bllokojnë poret, që dermatologët thonë se ia vlen t’i shmangeni nëse jeni të prirur ndaj akneve.